
صنایع دستی استانها
صنایع دستی در قم
از جاذبههای گردشگری شهر مذهبی قم، صنایع دستی آن است که به دلیل موقعیت زیارتی پذیرای مسافران داخلی و خارجی زیادی است که بازار پر رونقی را می تواند در دل این شهر داشته باشد.
از جمله برخی از صنایع دستی استان قم را میتوان قالی دستبافت، معرق کاری، منبت کاری، کاشی و سفال، خرمهره سازی، سنگ تراشی، خراطی چوب، تراش سنگ های قیمتی و انگشتر سازی اشاره کرد، که از این بین ۳۰۰ رشته صنایع دستی در کشور به ثبت رسیده و ۴۲۰۰هنرمند دارای پروانه فعالیت در ۵۰ رشته در استان قم فعال هستند. در سالهای اخیر توجه چندانی از سوی مسئولین شهر به صنایع دستی در این شهر نشده و برخی از این صنایع به طور کامل تعطیل شده است.
- «کاشی کاری» هفت رنگ سبکی از کاشیکاری است که به عنوان یکی از صنایع دستی قم دارای جایگاه، کاربرد و رونق اقتصادی بسیار خوبی است. این صنعت از نظر تولید و اجرای کار نسبت به معرق سرعت بالاتری دارد و رنگهای متدوال بکار رفته در آن عبارتند از سیاه، سفید، لاجوردی، فیروزهای، قرمز، قهوهای، سبز، زرد، حنایی و رنگهایی مثل طلائی با پایه پخت متفاوت حدود ۱۰۰۰ تا ۱۱۵۰ درجه سانتیگراد هستند.
- «منبت کاری» که یکی از مهمترین صنایع دستی قم است ابتدا نقش مورد نظر را بر روی چوب که معمولا از جنس گردو است پیاده میکنند و سپس با ابزارهای مخصوص به حکاکی و کنده کاری بر روی چوب می پردازند. این صنعت نماد احساس، ادراک، اندیشه و خلاقیت هنرمند است که با ذوق و سلیقه سرشار خود، اثر هنری را ابداع می کند.
- پس از به نقش کشیدن طرح و خطوط بر کاشیهای سفید در کاشی هفت رنگ، رنگهای لعابی را روی کاشیها میکشند و آنها را برای مرحله نهایی که پخت و رنگ گیری آنهاست آماده میکنند.
- «کاشی کاری» و نقاشی روی کاشی یکی از صنایع دستی پرکاربرد قم محسوب میشود که طرح و نقش یا خطوط مذهبی پس ازکشیده شدن روی کاشیهای سفید، قلم گیری و توسط لعاب و رنگهای مخصوص رنگ آمیزی شده و در نهایت در کورههایی با درجه حرارت ۱۰۰۰ درجه سانیگراد به مدت ۹ ساعت پخته میشوند.
- در مرحله نخست تولید خرمهره، گل مخصوص آماده شده را به اشکال مختلف درآورده و آماده پخت میکنند.
- «خراطی چوب» یکی از صنایع دستی شهر قم است که امروزه در بازار کهنه قم با قدمتی ۶۰۰ ساله در حال فعالیت است.